maanantai 20. toukokuuta 2013

Luonnonvara-alan osaamistarpeita pohdittiin työpajassa

Maatalousalan tulevaisuuden osaamistarpeita tunnistettiin työpajassa MTK:n Simonkadulla. Teemoina nousivat esille mm. työhyvinvointi ja ajanhallinnan taidot, esimiestaidot sekä markkinaosaaminen. Muita osaamistarpeet olivat asiakaspalvelutaidot, oman osaamisen hallintataidot, liiketalousosaaminen, verkostoituminen sekä oman alan että muiden alojen kanssa. Tärkeinä pidettiinn myös teknologian hyödyntämisen taidot sekä tulevaisuuden ennakointitaidot. Näitä taitoja tarvitaan kaikilla koulutusasteilla peruskoulutuksesta korkeakoulutukseen.

Luonnonvara-alalla tyypillisesti keskitytään osaamisen tarpeiden tarkastelussa biologisiin ja teknologisiin osaamistarpeisiin. Sen vuoksi tulisi huomioda alalla myös ns yleisiä taitoja.

Substanssiosaamisen taidoissa keskusteluissa nousi esille esim. tilatason energiaratkaisujen kehittäminen. Koko luonnonvara-alan osaamisen kehittämisessä korostuvat tulevaisuudessa myös ekosysteemit ja luonnonvarojen kestävä käyttö, teknologia- ja prosessiosaaminen, kestävä tuote- ja tuotannon suunnittelu, materiaalivirtojen hallinta, liiketoimintaosaaminen ja muut biotalouden osaamistarpeet.

Ei kommentteja: