torstai 3. tammikuuta 2013

Aloituspaikkojen leikkausehdotukset luonnonvara-alalla

Opetus- ja kulttuuriministeriö on lähettänyt koulutuksen järjestäjille aloituspaikkoja koskevan ohjauskirjeen viime vuoden puolella. Nyt oppilaitoksissa pohditaan kuumeisesti, miten esimerkiksi aloituspaikkojen leikkauksiin tulisi suhtautua. Luonnonvara- ja ympäristöalan oppilaitoksista useat ovat saaneet toiminnan kannalta haasteellisia leikkausehdotuksia. Näistä monet kohdistuvat aikuiskoulutukseen. Luonnonvara- ja ympäristöalalla ammatti- ja erikoistutkintojen määrä on moninainen, koska ala vaatii hyvin monenlaista ammatillista erikoisosaamista. Ammatillisen lisäkoulutuksen tutkintojen suorittajamäärät ovat enimmillään kymmeniä, kun se monilla muilla aloilla on satoja. Silti näitä luonnonvara-alan osaajia tarvitaan jatkossakin.

Samaan aikaan nuorten yhteiskuntakuun toteuttamiseksi jaettiin lisää aloituspaikkoja alueille, joilla peruskoulun päättäneet eivät olleet saaneet koulutuspaikkaa. Suhteellisesti eniten koulutuksen ulkopuolelle jääneitä perusopetuksen päättäneitä hakijoita oli Päijät-Hämeessä (27 %), Kainuussa (19,7 %) ja Uudellamaalla (17,9 %); vähiten Pohjanmaalla (0,3 %), Etelä-Pohjanmaalla (4,2 %), Satakunnassa (7,6 %) ja Pohjois-Karjalassa (7,7 %). Lukumäärällisesti eniten keväällä perusopetuksen päättäneitä ulkopuolelle jääneitä hakijoita oli Uudellamaalla (1 170), Pohjois-Pohjanmaalla (419), Päijät-Hämeessä (348) ja Pirkanmaalla (329). Suurin osa 1700 paikasta kohdennettiin pääkaupunkiseudulle (1170).

Luonnonvara-alan oppilaitoksissa on useimmiten yhteiset opettajaresurssit sekä nuorten opetukseseen että aikuiskoulutukseen. Niinpä vähennykset aikuiskouluksen paikoissa saattavat merkitä opetuksen uudelleen miettimistä koko oppilaitoksessa, kun opettajaresurssit vähenevät myös nuorten koulutuksen puolelta.




Ei kommentteja: