perjantai 4. kesäkuuta 2010

Seminologin ammattitutkintoa uudistava työryhmä kokoontui

Seminologin ammattitutkintoa uudistava työryhmä kokousti Opetushallituksessa kaksi päivää. Projektiryhmä eteni työssään aimo annoksen eteenpäin. Lähes kaikki tutkinnon osat saivat ensimmäiset luonnokset. Seminologin ammattitutkintoon on muotoutumassa aikaisempaan tutkinnon perusteeseen verrattuna omia osaamisaloja, sillä seminologin työnkuvakin on muuttunut yhä vaativammaksi. Aikaisemmassa tutkinnon perusteessa rakenne muodostui tutkinnon osista.
Toisaalta uusi tutkinnon peruste ottaa huomioon myös ammatissa kehittymisen ns perusseminologin osaamisalan suoritettuaan. Tällaisia osaamisaloja ovat esimerkiksi alkionsiirtoon erikoistuminen. Muita osaamisaloja ovat mm hedelmällisyysneuvontaan erikoistunut seminologi. Uusia osaamisaloja ovat jalostusneuvonta ja ohjaavana seminologina toimiminen.
Suomessa on yhä enemmän alueita, joissa tilojen määrä on vähentynyt ja tilakoko suurentunut. Harvaan asutulla alueella on järkevää, että yksi henkilö hallitsee yhä enemmän karjatilan neuvontaan liittyviä tehtäviä. Näin ollen jalostusneuvontaan erikoistunut seminologi voisi tarvittaessa sekä siementää ja tehdä jalostussuunnitelman.
Ohjaavana seminologina toimiva on avainasemassa ohjatessaan ja opastaessaan koulutettavaa seminologia. Hän antaa sekä työn organisointiin liittyviä käytännön ohjeita, mutta myös työn tekemisen mallin alan ammattietiikkaan. Hän ohjaa laajasti tarkoituksenmukaiseen työturvallisuuteen, ammatin jätehuoltoon, salassapitoon, tietoturvaan ja työssä eteen tuleviin yllättäviinkin tilanteisiin. Seminologin ammattitutkinnossa korostuu entisestään asiakaspalvelutilanteiden monipuolinen hallinta ja hyvät vuorovaikutustaidot.

Voit seurata seminologin ammattitutkinnon etenemistä luovan wikissä:
http://luova.wikispaces.com/Seminologin+at

Ei kommentteja: