maanantai 24. toukokuuta 2010

EQF-valmistelussa ratsastuksenopettajan erikoisammattitutkinto tasolle 6

Eurooppalainen tutkintojen ja osaamisen viitekehys (EQF) muodostuu kahdeksasta tasosta, jotka kattavat kaikki tutkinnot perustasosta edistyneeseen tasoon. EQF-tasojen määrittely perustuu oppimistulostenkuvailuun. EQF kuvaa oppijan tietoja, taitoja ja pätevyyttä riippumatta siitä, missä järjestelmässä tutkinto on suoritettu tai pätevyys hankittu. EQF sisältää yleissivistävän, ammatillisen ja korkea-asteen koulutuksen.
Ammatilliset perustutkinnot ja ammattitutkinnot sijoittuisivat tasolle 4 ja erikoisammattitutkinnot tasolle 5. Yksittäiset ammatilliset tutkinnot voivat kuitenkin poikkeustapauksissa sijoittua 26 tutkintotyypin perustasoa ylemmälle tasolle, jos tutkinnon vaativuustaso selkeästi poikkeaa muista saman tutkintotyypin tutkinnoista.

Opetushallituksen alakohtaiset asiantuntijat ovat käyneet läpi kaikki ammatillisten perustutkintojen, ammattitutkintojen ja erikoisammattitutkintojen perusteet ja niissä määrätyt tutkinnon ammattitaitovaatimukset ja verranneet ammattitaitovaatimuksia tutkintojen ja muun osaamisen viitekehyksen tasokuvauksiin. Tutkintotyypin perusvaativuustasosta poikkeavia tutkintoja ehdotetaan olevan yhteensä seitsemän. Lennonjohdon perustutkinto ja rakennustuotannon ammattitutkinto ehdotetaan sijoitettavaksi tasolle 5. Johtamisen erikoisammattitutkinto, yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, psykiatrisen hoidon erikoisammattitutkinto, rakennusalan työmaapäällikön erikoisammattitutkinto ja ratsastuksenopettajan erikoisammattitutkinto ehdotetaan sijoitettavaksi tasolle 6.

Tutkinto on sijoitettu tutkintotyypin vaativuustasoa ylemmälle vaativuustasolle, jos tutkinnon ammattitaitovaatimukset poikkeavat kaikkien osaamisen ulottuvuuksien suhteen selkeästi muista saman tutkintotyypin tutkinnoista. Tutkintojen poikkeava vaativuustaso on perusteltu suhteessa viitekehyksen tasokuvauksiin. Tutkintojen poikkeava vaativuustaso johtuu toimialojen erilaisista osaamistarpeista, jotka ovat ammatillisten tutkintojen ammattitaitovaatimusten perusta. Ammatillisten tutkintojen kehittäminen ja tutkintojen perusteet tehdään yhteistyössä työelämän kanssa.

Hallituksen esitys kokonaisuudessaan:
http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/artikkelit/ammatillisen_koulutuksen_koeoepenhamina-prosessi/Eurooppalainen_tutkintojen_ja_osaamisen_viitekehys_xEQFx.html

Ei kommentteja: