perjantai 16. huhtikuuta 2010

Luonnonvara-alan tutkintoja päivitetään

Parhaillaan on menossa useiden ammatti- ja erikoisammattitutkintojen päivittäminen. Esimerkiksi karjatalouden ammattitutkinnon, viljelijän ammattitukinnon ja seminologin ammattitutkinnon päivitystä tehdään. Karjatalouden ammattitutkinnon osaamisaloiksi on hahmoteltu karjatalousyrittämisen, tuotantoeläinten hoitamisen, lomitustyön ohjaamisen, lomittamisen ja sorkkien hoitamisen osaamisalat. Vastaavasti viljelijän ammattitutkintoon on muodostumassa maatalousyrittämisen, tilan hoitamisen ja urakoinnin osaamisalat. Tutkintojen nimien pohtiminen ei ota laantuakseen. Edelleen keskustellaan näiden kahden tutkinnon yhdistämisestä maatalousalan ammattitutkinnoksi.
Jokatapauksessa tarkoituksena on tehdä näiden tutkintojen väliin sellainen joustavuus, että tutkinnon suorittaja voi ottaa tutkinnon osia tutkinnoista ristiin. Joustavuus on myös ajan hengen mukaista. Moniosaaminen tosin maatalusalalle tai koko luonnonvara- ja ympäristöalalle ei ole tähänkään saakka ollut mikään uusi asia.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Yhtenä tutkinnon osan nimenä näkyy olevan suunnitteilla "Lihanautojen hoito". Naudanlihan tuottaminen tai vanha Erikoistunut naudanlihantuotanto on kuvaavampi nimitys.Naudanlihantuotanto kehittyy ja erikoistuu koko ajan välikasvattamoin sekä emolehmätuotannon osalta. Tutkinnon tavoitteissa on korostettava tämän osatutkinnon erityisosaamistaitoja = eläinten käsittely ja eläinsilmän kehittymistä. Näitä taitoja opitaan vain käytännössä.
- Vappu -