tiistai 27. huhtikuuta 2010

Ammattitaidon SM-kilpailut alkoivat Oulussa

Jokavuotiset ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailut käynnistyivät Oulussa. Ensimmäisenä päivänä oli yli 16000 kävijää. Kilpailut ovat ammatillisen koulutuksen suurin vuosittainen tapahtuma. Luonnonvara- ja ympäristöalaa edustavat kukkasidonta, viherrakentäminen, hevosten hoito ja metsäkoneen käyttö. Tällä alalla olisi mahdollisuus osallistua myös yrittäjyys-lajiin, joka on alasta riippumaton. Ensimmäisenä päivänä kukkasidonnassa oli tehtävänä asetella materiaalit esille ja hinnoitella tuotteet sekä korkean asetelman ja kukkakimpun valmistaminen ja sen pakkaaminen. Hevosten hoidossa puolestaan aloitettiin valjastustehtävällä ja ajamisella. Kilpailijat myös huolehtivat hevosista koko kilpailun ajan. Viherrakentamisessa työskennellään pareittain. Ensimmäisenä päivänä aloitettiin työkokonaisuus, joka muodostuu 18 neliömetrin kokoisen oleskelupihan hirsikehikon sisään.

Kukkasidonnan kilpailulajiin osallistuu kaikenkaikkiaan yhdeksän kilpailijaa. Heistä peräti kolme tulee Jämsän ammattiopistosta. Muiden kilpailijoiden "kotioppilaitokset" ovat Keuda, Kiipula, Oulun seudun ammattiopisto, Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitos, Ahlmanin ammattiopisto ja Savon ammatti- ja aikuisopisto. Kilapilijat hoitavat ja huoltavat kukkia koko kilpailupäivien ajan. Jokaisen tehtävän päätyttyä he vievät kilpailutyöt sille varattuun tilaan, jonka he saavat suunnitella. Myös töiden esilleasettamista arvioidaan.



Hevosenhoito-lajissa kilpailtiin sekä ulkona että sisällä. Kilpailun alkaessa oli kylmä sää ja satoi räntää. Se häiritsi korkeintaan katsojia, joita muutama värjötteli seuraten kilpailijoiden hevosen käsittelyä ja ajoa. Kilpailupaikkana oli Oulu-hallin välittömässä läheisyydessä oleva alue, joka oli asvaltoitu. Se oli siisti alusta, mutta siinä ei voitu toteuttaa esimerkiksi ratsastus-tehtävää. Sisätiloissa satuloitiin luonnollisen kokoinen tekohevonen. Tehtävä olisi tietysti ollut työelämälähtöisempi, jos satulointi olisi tehty oikealla hevosella. Järjestely nopeutti kuitenkin jonkin verran kilpailun kulkua.


Ei kommentteja: